GETROFFEN MERCEDES-DIESELMODELLEN

A Class (2009-2019), B Class (2009-2019), C Class (2009-2019), CLA (2009-2019), CITAN (2009-2019), GLA (2009-2019), CLS Class (2009-2019), E Class (2009-2019), G Class (2009-2019), GLC (2009-2019), GLE (2009-2019), GLK (2009-2019), GLS 350D (2009-2019), M Class (2009-2019), ML (2009-2019), S Class (2009-2019), SLK (2009-2019), SPRINTER (2009-2019), V Class (2009-2019), VITO (2009-2019)

Deze lijst kan nog geüpdatet worden omdat de onderzoeken van de Stichting nog steeds lopen.

WIE KUNNEN ER MEEDOEN?

U kunt deelnemen aan de claim als u een eigenaar, lease-rijder of wagenparkbezitter bent van (het gros van) de Mercedes-modellen die ofwel Euro norm 5 of 6 zijn goedgekeurd, en in de periode tussen 1 januari 2009 en eind 2019 zijn gefabriceerd.

Om mee te kunnen doen met onze claim, is het niet nodig dat u uw auto nu nog steeds in bezit heeft, of dat u de auto nog steeds leaset.

KOMT U IN AANMERKING VOOR EEN VERGOEDING?

Voertuig Informatie

Ongeldig VIN-nummer
Waar vind ik mijn VIN?

Persoonlijke Informatie

Voer een geldig e-mailadres in
Voer een geldig e-mailadres in

Vul uw e-mail in als u updates over de claim wilt ontvangen. Lees ons Privacybeleid

DE ZAAK TEGEN MERCEDES BENZ

Tussen ruwweg 2009 en 2019 installeerde Mercedes wereldwijd sjoemelsoftware in miljoenen dieselauto’s. Een groot deel van de Mercedes-diesel vloot die is goedgekeurd onder de Euro 5 of Euro 6 norm zijn onderworpen aan een terugroepactie. Het doel van deze sjoemelsoftware was om emissietesten in laboratoriums te detecteren en/of het gebruik van AdBlue te reduceren. Wanneer de gestandaardiseerde emissietest omstandigheden aanwezig waren, stelde de sjoemelsoftware de voertuigen in staat om de efficiëntie van de emissiereductietechnologie te maximaliseren, inclusief AdBlue-doseringen en recirculatiekleppen voor motorgassen, om daarmee ten onrechte te voldoen aan de NOx-emissiegrenswaarden die zijn vastgesteld op basis van de Euro 5 en Euro 6 emissienormen.

Wanneer deze auto’s de weg opgingen, overschreden zij ruimschoots de wettelijke limieten voor NOx-emissies. Dit werd gedaan om de onderhoudskosten te verlagen,  om AdBlue-navullingen te rekken tot standaard onderhoudsintervallen en om de concurrentiepositie van de voertuigen op de markt te versterken. Naast de impact die dit had op uw portemonnee, kan dit nadelige gevolgen hebben (gehad) op uw gezondheid en op het milieu.

Mercedes heeft de consument misleid en moet verantwoordelijk worden gehouden voor haar daden.

Het antwoord van Mercedes

In de zomer van 2017 heeft Mercedes vrijwillig 3 miljoen Europese dieselvoertuigen onderworpen aan een terugroepactie, hieronder vielen bijna alle Euro 5- en Euro 6-voertuigen van Mercedes. In de zomer van 2018 heeft de Duitse Federale Autoriteit voor Motortransport (“KBA”) – het equivalent van de Nederlandse RDW – de eerste twee verplichte terugroepacties opgelegd met betrekking tot meer dan 684.000 voertuigen, waaronder de Mercedes Vito, C-Klasse, E-Klasse en de Sprinter-modellen.

In 2019 volgden nog een aantal (verplichte) terugroepacties met betrekking tot meer dan 300.000 voertuigen, waaronder de Sprinter en het SUV-model GLK. Ook in 2020, 2022 en 2023 volgden er verschillende terugroepacties in Europa, waaronder Nederland.

In het najaar van 2019 heeft het Duitse Openbaar Ministerie in Stuttgart een boete van 870 miljoen euro opgelegd aan Mercedes, de autofabrikant erkende dat zij bij haar controleprocessen nalatig is geweest, met schendingen van de emissienorm als gevolg. Mercedes is niet in beroep gegaan tegen deze boete.

Desondanks weigert Mercedes de verantwoordelijkheid te nemen en daarmee schoon schip te maken. Mercedes wordt nu geconfronteerd met verschillende collectieve acties in zowel de Verenigde Staten als het Verenigde Koninkrijk.

Wat wij doen

Individuele autobezitters beschikken niet over de middelen om grote internationale ondernemingen als Mercedes ter verantwoording te roepen. Dit leidt ertoe dat grote ondernemingen vaak vrijuit gaan en hun klanten met de schade blijven zitten. Het onrechtmatig handelen van Mercedes heeft namelijk geleid tot lagere verkoopwaarden op de tweedehandsmarkt, hogere onderhoudskosten en gebruikersongemak omdat de AdBlue tank iedere 13.000-14.000 km moet worden bijgevuld, in plaats van 30.000 km (tijdens de onderhoudsbeurten).

Met de collectieve actie wetgeving in Nederland, kan Emissions Justice alle gedupeerden in Nederland vertegenwoordigen om Mercedes en aanverwante partijen aansprakelijk te stellen.

Emissions Justice heeft inmiddels procedures aanhangig gemaakt tegen vijf grote autoconcerns. Daarmee heeft Emissions Justice veel ervaring opgedaan met het opsporen van illegale manipulatie-instrumenten en het identificeren van getroffen voertuigen. Zo staat Emissions Justice in nauw contact met een vooraanstaande IT-expert die eerder bij diverse merken de werking van hun sjoemelsoftware blootlegde, namelijk Volkswagen, Fiat en Mercedes. Emissions Justice is op dit moment de enige Nederlandse belangenorganisatie die deze (technische) expertise in huis heeft. Daarmee kan Emissions Justice een verschil maken. Dit maakt haar dan ook de aangewezen partij om uw belangen te behartigen.

INFORMATIE OVER DE PROCEDURE

Emissions Justice is op 30 juli 2020 een procedure gestart tegen Mercedes en de officiële Nederlandse Mercedesdealers. De procedure is aanhangig bij de rechtbank Amsterdam en geregistreerd onder zaaknummer C/13/686493 / HA ZA 20-69. De gedaagden in deze procedure zijn Mercedes-Benz AG (voorheen Daimler AG), Mercedes-Benz Nederland B.V. (voorheen Mercedes-Benz Vans Nederland B.V. en Mercedes-Benz Cars Nederland B.V.) en 20 Nederlandse autodealers. Een lijst van alle autodealers die bij deze procedure betrokken zijn, vindt u hier.

HUIDIGE STATUS

Op 24 mei 2023 vond een zitting plaats over de ontvankelijkheid van Emissions Justice en het toepasselijke recht. Op 13 december 2023 zal de rechtbank uitspraak doen.

VERLOOP VAN DE PROCEDURE:

  • Op 30 juli 2020 heeft Stichting Diesel Emissions Justice een dagvaarding uitgebracht tegen Mercedes (voorheen: Daimler A.G.), de Nederlandse importeur Mercedes-Benz Nederland B.V. (voorheen: Mercedes-Benz Vans Nederland B.V. en Mercedes-Benz Cars Nederland B.V.) en een aantal officiële Nederlandse Mercedesdealers. De dagvaarding vindt u hier.
  • Op 21 augustus 2020 heeft Stichting Car Claim de rechtbank Amsterdam verzocht de driemaandentermijn waarin andere belangenorganisaties hun eigen collectieve vordering kunnen instellen om zich voor de positie van exclusieve belangenbehartiger aan te melden te verlengen. De rechtbank heeft deze termijn bij beslissing van 30 september 2020 met twee maanden verlengd. De beslissing vindt u hier.
  • Op 30 september 2020 zijn gedaagden in de procedure bij de rechtbank Amsterdam verschenen.
  • Op 30 december 2020 hebben Stichting Car Claim en Stichting Emission Claim ook dagvaardingen tegen Mercedes, en in het geval van Car Claim de dealers, uitgebracht.
  • Op 21 april 2021 heeft de rechtbank de procesorde vastgesteld. De procesorde vindt u hier. De eerste fase van de procedure heeft betrekking op de bevoegdheid van de rechtbank Amsterdam en de toepasselijkheid van het (nieuwe) collectieve actie recht, de WAMCA.
  • Op 11 augustus 2021 hebben de gedaagden schriftelijk verweer gevoerd tegen de bevoegdheid van de rechtbank Amsterdam en toepasselijkheid van de WAMCA.
  • Op 25 maart 2022 vond een zitting plaats. Deze zitting ging over jurisdictie van de rechtbank Amsterdam en toepasselijkheid van de WAMCA.
  • Op 22 juni 2022 heeft de rechtbank Amsterdam uitspraak gedaan over haar jurisdictie en de toepasselijkheid van de WAMCA. Het vonnis is hier te vinden. De rechtbank oordeelde, kort samengevat, dat zij geen rechtsmacht heeft om kennis te nemen van vorderingen van autobezitters die hun auto van een niet-Nederlandse dealer hebben gekocht. Voor de vorderingen van andere (voormalig) autobezitters tegen Mercedes en de autodealers is de rechtbank wel bevoegd. Ook oordeelde de rechtbank dat de WAMCA, het nieuwe collectieve actierecht, niet van toepassing is. Emissions Justice is het niet eens met deze beslissing van de rechtbank. Emissions Justice heeft echter geen hoger beroep ingesteld tegen de WAMCA-beslissing of de rechtsmacht-beslissing. Dit betekent dat het – naar de huidige stand van zaken – voor Emissions Justice niet mogelijk is om schadevergoeding te vorderen in deze procedure. Ook kan Emissions Justice op dit moment geen vorderingen instellen namens (voormalig) autobezitters die hun dieselauto van een niet-Nederlandse dealer hebben gekocht. Voor wat betreft de WAMCA-beslissing, lopen er op dit moment twee hoger beroep procedures in collectieve acties tegen andere autofabrikanten, waar een soortgelijke beslissing over de WAMCA is genomen. Die procedures kunnen ook van invloed zijn of worden om de huidige WAMCA-beslissing (om de WAMCA dus niet toe te passen) ook in deze procedure ongedaan proberen te maken. Mocht dat lukken dan kan Emissions Justice mogelijk toch wél (weer) schadevergoeding vorderen in de procedure tegen Mercedes. Overigens zal Emissions Justice ook in het geval het oude collectieve actierecht van toepassing blijft zich ervoor blijven inzetten om deze zaak voor haar achterban collectief te beslechten, al dan niet door een schikking proberen te treffen en die algemeen verbindend te laten verklaren.

Een andere stichting, Stichting Emission Claim, werd door de rechtbank niet-ontvankelijk verklaard. De rechtbank heeft Mercedes en de autodealers de opdracht gegeven om hun standpunt over de ontvankelijkheid van Emissions Justice en het toepasselijke recht schriftelijk toe te lichten.

  • Op 19 oktober 2022 wees de rechtbank het aanhoudingsverzoek van Mercedes en de dealers af. Zij hadden in afwachting van het door Stichting Emission Claim, welke stichting niet ontvankelijk was verklaard door de rechtbank, ingestelde hoger beroep om aanhouding verzocht. De beslissing staat hier.
  • Op 9 november 2022 hebben Mercedes en de autodealers ieder een conclusie genomen waarin zij hun visie geven over de ontvankelijkheid van Emissions Justice en het toepasselijke recht.
  • Op 24 mei 2023 vond een zitting plaats over de ontvankelijkheid van Emissions Justice en het toepasselijke recht.
  • De rechtbank wees op 7 juni 2023 een tussenvonnis waarin zij Emissions Justice vroeg om aanvullende informatie en documenten in het geding te brengen over de gedupeerden die zich bij Emissions Justice hebben aangemeld. Ook moest Emissions Justice de financieringsovereenkomst overleggen. De gedaagden hebben daar op 30 augustus 2023 op gereageerd.
  • Op 13 december 2023 zal de rechtbank uitspraak doen.

Uw privacy en ons gebruik van cookies

WeigerenAccepteren